Selecteer een pagina
Tegenwoordig lijkt ieder bedrijf wel op zoek naar nieuwe collega’s. En dat is niet makkelijk in een markt die overspoeld wordt door vacatures en een tekort aan werkzoekenden. Even een vacature online gooien en hopen dat kandidaten vanzelf komen aanwaaien is verleden tijd. Hoe zorg je er in deze overspannen markt voor dat jouw vacature gezien wordt door de juiste werkzoekenden? Hoe kun jij opvallen in de grijze vacaturemassa? Gewoon, door dit traject doordacht aan te pakken!

Eerst wat cijfers op een rijtje…

In het tweede kwartaal van 2022 staan er 133 vacatures open, tegenover 100 werklozen. De handel, zakelijke dienstverlening en de zorg voeren de top 3 aan. Samen zijn deze branches goed voor de helft van alle vacatures (Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS). De vacaturegroei was het grootst in de horeca; hier kwamen maar liefst 15.000 vacatures bij in het 1e kwartaal van dit jaar. Conclusie: nieuwe collega’s werven is een serieus probleem! Nu hebben wij bij goedevacaturetekst.nl inmiddels een aardig staaltje ervaring opgebouwd in personeelswerving. Wij delen graag onze tips, om jou te helpen in deze tijd toch de juiste mensen te werven.

Tip 1: Start bij je huidige medewerkers

Je hebt nieuwe collega’s nodig. Maar waarom zouden ze bij jouw bedrijf willen starten als er zoveel aanbod is? Wat is er zo leuk aan werken bij jou? De mensen die daar hét perfecte antwoord op weten zijn je huidige medewerkers. Zij weten het allerbest hoe het is om in jouw bedrijf te werken. Vraag een zo divers mogelijke groep medewerkers om leuke, maar ook minder leuke dingen in hun werk te benoemen. Vind je het spannend om dit zelf te doen? Besteed het dan uit aan een bureau. De praktijk wijst uit dat medewerkers dan meer vrijuit durven te praten. Vraag vooral ook door: “Wat vind je van onze arbeidsvoorwaarden?” “Heel goed!” Dit zegt niet zoveel. Je wilt weten wat aantrekkelijk is en waar het misschien nóg beter kan. Zo krijg je concrete punten en een goed zicht op waar je als werkgever goed in bent, maar ook waar verbeterd kan worden.

Tip 2: Maak een omschrijving van jouw ideale kandidaat

Je weet wie jouw ideale kandidaat is. Bijvoorbeeld een ‘administratief medewerker van 40+ uit de omgeving Zwolle’. Dat is zeker een goede start, maar is het voldoende voor een goede vacaturetekst? Wij zouden nog een stapje verder gaan! Hoe meer informatie je hebt over de perfecte kandidaat, hoe beter jij je vacaturetekst hierop kunt afstemmen. En dat zorgt ervoor dat de juiste kandidaat zich veel meer aangesproken voelt en tot actie overgaat. Behalve demografische gegevens, is het ook belangrijk om het volgende in kaart te brengen:
  • Gezinssituatie – zo kun je ook rekening houden met beïnvloedende partijen zoals een partner, ouder/verzorger of vrienden
  • Karaktereigenschappen
  • Interesses
  • Levensstijl
  • Ambities
  • Social mediagebruik – zo weet je op welke kanalen jouw vacature geplaatst moet worden

Tip 3: Schrijf een unieke vacature

Zo, je bent eindelijk aangekomen bij de stap waar jij normaal gesproken misschien direct mee begint: de vacature. Je weet wie jouw ideale kandidaat is en waar deze behoefte aan heeft of misschien wel op afknapt. Dit alles gebruik je in je vacaturetekst. Wees eerlijk en vertel ook de mindere kanten van de functie of waar de kandidaat rekening mee moet houden. Zo voorkom je dat kandidaten om (één van) deze redenen vroegtijdig vertrekken. Met de inzichten uit je eigen bedrijf kun je nu precies omschrijven waarom het zo leuk is om bij jou te werken. Bepaalde dingen vind je zelf misschien vanzelfsprekend, terwijl je nu weet dat je hierin uniek bent of dat jouw medewerkers dit extra waarderen. Je kunt hier altijd nog een extra schepje bovenop doen, door na te denken over opvallende secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kan je jouw medewerkers bijvoorbeeld twee dagen per jaar extra vrij geven voor quality time met het gezin, extra hoge kilometervergoeding of een sportabonnement bieden. Het zijn soms de kleine dingen die ervoor zorgen dat jij opvalt.

Tip 4: Beeld en opvallende opmaak zeggen meer

Met tekst kun je veel zeggen, maar met een goede foto of een gelikte video is het mogelijk om de sfeer van jouw bedrijf nog beter over te brengen. Geef bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen, of laat foto’s zien van jouw team. Met een video of beelden kun je heel goed inspelen op emoties. En mensen baseren hun keuzes voornamelijk op basis van hun gevoel. Ook bij het kiezen van de juiste baan! Zorg ook voor een goede en opvallende presentatie, in het juiste formaat voor het kanaal waarop je de vacature gaat publiceren. Door een goede vacaturetekst te combineren met een opvallende visual heb je een hogere attentiewaarde, het houdt de aandacht langer vast, het vergroot het leesgemak en -plezier, blijft beter hangen en geeft een helder overzicht. Allemaal zaken waardoor iemand eerder geneigd is te reageren!

Tip 5: Gebruik het juiste kanaal

Hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen jouw vacature zien? Omdat je jouw ideale kandidaat kent, weet je op welke platformen deze actief is. Zorg dus dat je daar zichtbaar bent voor potentiële nieuwe collega’s! Een reden om je vacature vooral op social media te delen: 75% van de geschikte kandidaten is helemaal niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Dit zijn latent werkzoekenden en die komen niet langs op vacaturesites of jouw bedrijfswebsite. Wel zitten zij op social media en staan ze open voor iets wat beter is! Je kunt gratis jouw vacature posten, of social advertising inzetten. Met dit laatste kun je gericht adverteren en daarmee specifieke doelgroepen bereiken; die van jouw ideale kandidaat dus! Kom nu maar op met die reacties, zodat de eerste gesprekken ingepland kunnen worden 